Archief Behandelingen - Tandartspraktijk Kieskeurig https://tandartsenpraktijkkieskeurig.nl/services/ Tandarts in Zuidhorn Sun, 12 Jan 2020 17:24:17 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7 https://tandartsenpraktijkkieskeurig.nl/wp-content/uploads/2022/11/cropped-kieskeurig-logo-01-32x32.png Archief Behandelingen - Tandartspraktijk Kieskeurig https://tandartsenpraktijkkieskeurig.nl/services/ 32 32 Algemene tandheelkunde https://tandartsenpraktijkkieskeurig.nl/services/algemene-tandheelkunde/ Wed, 05 Jul 2017 14:37:10 +0000 http://tandartsenpraktijkkieskeurig.nl/?post_type=cpt_services&p=216 Het bericht Algemene tandheelkunde verscheen eerst op Tandartspraktijk Kieskeurig.

]]>
Preventieve controle en diagnostiek

De tandarts controleert uw gebit een tot twee keer per jaar. Hij of zij zoekt daarbij naar gaatjes en kijkt naar de conditie van het tandvlees. Eventueel maakt hij of zij daarvoor röntgenfoto’s (zie hierna). Een beetje tandsteen verwijdert de tandarts zelf. Is sprake van veel tandsteen, matige tot ernstige tandvleesontsteking dan wordt u naar de mondhygiëniste verwezen. Al met al is de tandarts gericht op het voorkomen en genezen van pijnklachten en het zorgen voor een gezond fundament van het gebit.

Röntgenfoto’s
Of een röntgenfoto’s wordt gemaakt hangt af van de conditie van uw gebit. Foto’s zijn soms nodig om een goede diagnose te kunnen stellen, bijvoorbeeld bij pijnklachten.

Ook worden foto’s wel eens preventief gemaakt om kleine gaatjes vroegtijdig op te sporen, zodat ze behandeld kunnen worden voordat ze echte schade aanrichten. Bij specifieke problemen en/of een uitgebreid behandelplan kan een overzichtsfoto worden gemaakt waarop de kaak en het gebit geheel staan afgebeeld.

Behandeling van gaatjes (cariës)

In geval van een gaatje wordt het tandbederf verwijderd en wordt een vulling aangebracht. Deze is altijd wit en wordt aangepast aan uw eigen tandkleur. Na de behandeling is de vullingsnel uitgehard zodat u direct weer kunt eten en drinken.

Wel kan de gevulde tand of kies nog een tijdje wat gevoelig zijn, maar dit trekt vanzelf weg. Bij het maken van een vulling wordt vaak gebruik gemaakt van een rubberdam, ook wel cofferdam genoemd.
(zie hierna)

Behandeling van gaatjes bij kinderen

  • Preventieplan: als er veel kleine gaatjes aanwezig zijn en er geen kans is op tand- of kiespijn kan er worden gekozen voor dit traject. Er wordt dan intensief met de ouder samengewerkt om te onderzoeken waar de gaatjes vandaan komen en hoe we het gaatjesproces stoppen.
  • Witte vullingen; wanneer het gaatje niet te groot is en het kind goed coöperatief is kan er een witte vulling gemaakt worden. De levensduur van deze vullingen is echter vaak slechter dan RVS-kronen.
  • Roestvrijstalen (RVS) kronen; deze plaatsen we bij voorkeur omdat vullingen wel eens afbreken en omdat er gemakkelijk weer een nieuw gaatje naast de vulling kan komen. Met een RVS-kroon kunnen we het gaatjesproces stoppen. Als het kan, gebruiken we de Hall-techniek. Bij deze techniek plaatsen we de RVS-kroon zonder boren en verdoven. Dit is minder belastend voor het kind, maar alleen mogelijk als de tand of kies niet teveel beschadigd is. We vertellen de kinderen dat zij een hele sterke prinsessen- of piratenkies krijgen. De tanden en kiezen waar kroontjes op zitten, wisselen net als gewone tanden en kiezen.
  • Noodvullingen; deze plaatsen we als we niet optimaal kunnen behandelen, maar wel pijn en tandbederf willen voorkomen.

Wij passen altijd onze zorg aan naar gelang de mogelijkheden. Dit hangt af van de grootte van het gaatje, het type gaatje, en de medewerking van het kind. Ook is de leeftijd van het kind een belangrijke factor welke het behandelplan mede bepaald.

Rubberdam
Bij wortelkanaalbehandelingen en bij het vervangen van oude amalgaamvullingen is een rubberdam onmisbaar. Door het gebruik van de rubberdam krijg je niets in je keel en kun je dus gedurende de hele behandeling rustig ademhalen. We maken alleen gebruik van latex-vrije rubberdam. Hieronder zie je een filmpje over het aanbrengen van een rubberdam. Nadat het lapje goed is aangebracht, is de te behandelen tand of kies goed geïsoleerd van zijn omgeving en zijn watten in de mond niet meer nodig.

Trekken van tanden of kiezen
Soms is een tand of kies zo erg beschadigd door tandvleesontsteking of tandbederf, dat behandeling zinloos is. Dan wordt de tand of kies getrokken. Een andere reden om een tand of kies te trekken is ruimtegebrek. De meeste getrokken kiezen zijn verstandskiezen. Vaak is daar te weinig ruimte voor in de mond of kaak. Door de kiezen te trekken worden latere klachten voorkomen.

Kroon-en brugwerk

Wat is een kroon?
Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug, bijvoorbeeld als deze door tandbederf te veel was aangetast. Een kroon kan ook een oplossing zijn als u uw eigen tanden niet mooi vindt.

Wat is een brug?
Een brug is een vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer ‘pijlers’. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte. De brug bestaat uit twee of meer kronen die op de pijlers passen, en een tussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. De dummy bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die de open ruimte opvullen.

Wanneer een brug?
Met een brug vult u een open ruimte in uw gebit op. U kunt daardoor beter kauwen en u voorkomt dat uw tanden en kiezen scheef komen te staan of gaan uitgroeien. Ook is er een cosmetisch component: een compleet gebit ziet er mooier uit.

Een plaatje of een frame
Een plaat- of frameprothese, ook wel partiële prothese genoemd, is een vervanging van een of meer tanden of kiezen. Een goede oplossing als uw verloren tanden of kiezen niet door een brug, kroon of implantaat worden vervangen. De prothese kunt u uit de mond nemen. Bruggen, kronen en implantaten niet. Die zitten vast in de mond.

De plaatprothese
De plaatprothese is gemaakt van een roze, tandvleeskleurige kunsthars. Daarin zijn de kunsttanden en kiezen verankerd. De gehele plaatprothese rust op het slijmvlies van de mond.

De frameprothese
De frameprothese is gemaakt van metaal. Op het metaal is een tandvleeskleurige kunsthars aangebracht. Daarop zitten de kunsttanden of -kiezen. De frameprothese rust vooral op een deel van de overgebleven tanden of kiezen. Afhankelijk van het ontwerp rust de frameprothese ook meer of minder op het slijmvlies. Ankertjes zijn vaak wel enigszins zichtbaar.

Kunstgebit & klikgebit

Gebitsprothese
Heeft u al jaren een gebitsprothese, denkt u er dan aan om deze regelmatig te laten controleren. Door het ontbreken van ‘vaste’ tanden en kiezen kan de vorm van de kaken langzaam veranderen. Dit is een natuurlijk proces: het gebeurt bij iedereen. Uw gebitsprothese verliest dan de aansluiting op de kaak. Wij kunnen een nieuwe prothese maken of uw bestaande prothese voorzien van een nieuwe binnenlaag.

Gebitsprothese na trekken tanden/kiezen
Is er besloten om een gebitsprothese te maken omdat de huidige staat van uw gebit niet goed meer is. Uw krijgt na het trekken gelijk de prothese in en hier moet u ook even goed aan wennen. Na een tijdje zit het te ruim en kunnen we er een laagje in doen. U moet een jaar deze prothese dragen en als het kaakbot dan goed geslonken is kunnen we kijken of er implantaten nodig zijn. Dit is ook om te kijken of u dit vergoedt krijgt.

Klikgebit
Een duurzamere oplossing dan een losse gebitsprothese is een klikgebit. Een klikgebit is nog steeds uitneembaar, maar zit vastgeklikt op implantaten. Dat wordt vooral gedaan op de onderkaak, maar kan ook voor de bovenkaak een uitstekende oplossing zijn. Een klikgebit heeft namelijk geen gehemelteplaat. Mede daardoor zit een klikgebit veel comfortabeler dan een gewone prothese.

Welk soort klikgebit?
Er zijn twee soorten klikgebitten: met een stegverbinding of met drukknoppen. De implantoloog adviseert welk soort gebit voor u geschikt is. Ook kijkt hij hoeveel implantaten nodig zijn om het gebit op vast te klikken.

Maak een afspraak

Het bericht Algemene tandheelkunde verscheen eerst op Tandartspraktijk Kieskeurig.

]]>
Implantologie https://tandartsenpraktijkkieskeurig.nl/services/implantologie/ Wed, 05 Jul 2017 14:36:49 +0000 http://tandartsenpraktijkkieskeurig.nl/?post_type=cpt_services&p=215 Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zien er uit als een soort…

Het bericht Implantologie verscheen eerst op Tandartspraktijk Kieskeurig.

]]>
Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zien er uit als een soort schroef en zijn gemaakt van titanium. Het implantaat is een sterke basis voor een kroon, brug, of kunstgebit.

Wanneer heb je een implantaat nodig?
Als je een tand of kies mist kan je een implantaat laten plaatsen. Op het implantaat wordt dan een kroon geplaatst. Mis je meerdere tanden of kiezen dan kan er ook een brug geplaatst worden of een verankering voor je gedeeltelijke kunstgebit (frame of plaatje).
Draag je een kunstgebit en is er te weinig houvast in de kaak waardoor het kunstgebit niet (meer) goed zit, dan kunnen er 2 of 4 implantaten geplaatst worden. Daarna wordt er een volledige prothese gemaakt die vastklikt op de implantaten (klikgebit).

Behandeling
Waar bot te weinig aanwezig is, kan meestal met een extra behandeling nieuw bot worden geplaatst. Dit kan kunstbot zijn of eigen bot (bijvoorbeeld uit de heup). Na 6 tot 12 maanden kunnen de implantaten gezet worden.
Tijdens de behandeling wordt onder plaatselijke verdoving het implantaat in het kaakbot gezet. In de daarop volgende 2 tot 6 maanden hecht het kaakbot zich aan het implantaat. Daarna kan een kroon, brug of kunstgebit gemaakt worden.
De behandeling kan in 1 of in 2 fasen gedaan worden. Bij 1 fase wordt het implantaat geplaatst en is het afdekplaatje (healing abutment) zichtbaar boven het tandvlees. Bij 2 fasen wordt het implantaat geplaatst en wordt het tandvlees er weer over heen gelegd. Als het implantaat is ingegroeid wordt het tandvlees weer weggehaald en dan wordt pas het abutment geplaatst.

Maak een afspraak

Het bericht Implantologie verscheen eerst op Tandartspraktijk Kieskeurig.

]]>
Endodontologie https://tandartsenpraktijkkieskeurig.nl/services/endodontologie/ Wed, 05 Jul 2017 14:36:16 +0000 http://tandartsenpraktijkkieskeurig.nl/?post_type=cpt_services&p=214 Een wortelkanaalbehandeling of endodontische behandeling, kortweg endo, speelt zich af in het binnenste van een tand of kies.
Hier zit normaal…

Het bericht Endodontologie verscheen eerst op Tandartspraktijk Kieskeurig.

]]>
Een wortelkanaalbehandeling of endodontische behandeling, kortweg endo, speelt zich af in het binnenste van een tand of kies.
Hier zit normaal gesproken de zenuw. (ook pulpa genoemd)
Bij een wortelkanaalbehandeling wordt deze pulpa (levend of dood) uit de tand verwijderd.
De ruimte die daardoor in de tand ontstaat wordt gereinigd en gedesinfecteerd, gedroogd en daarna weer opgevuld.

Er zijn verschillende redenen waardoor er een wortelkanaalbehandeling nodig is:

  • Als de zenuw in je tand of kies dood is.
  • Als de zenuw zodanig ontstoken is dat het pijn doet, terwijl genezing niet meer te verwachten is.
  • 
Na een ongeluk, als de tand of kies gebroken is, waardoor de zenuw onherstelbaar beschadigd is geraakt.
  • Als een tand er helemaal uit is geweest door een ongeluk is ook meestal een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk.
  • Als tijdens het schoonmaken van een zeer diep gaatje de zenuw bloot komt te liggen zal in de meeste gevallen ook een (gedeeltelijke) wortelkanaalbehandeling gedaan moeten worden.

Een wortelkanaalbehandeling is een uitdagend deel van de tandheelkunde. We gebruiken voor deze behandeling altijd een rubberdam en vaak een microscoop.

Maak een afspraak

Het bericht Endodontologie verscheen eerst op Tandartspraktijk Kieskeurig.

]]>
Parodontologie https://tandartsenpraktijkkieskeurig.nl/services/parodontologie/ Wed, 05 Jul 2017 14:35:48 +0000 http://tandartsenpraktijkkieskeurig.nl/?post_type=cpt_services&p=213 Het bericht Parodontologie verscheen eerst op Tandartspraktijk Kieskeurig.

]]>
Preventie & Mondhygiënist

De Preventie-assistent en de mondhygiënist richten zich vooral op het voorkomen van gaatjes en tandvleesaandoeningen. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Heeft u vaker gaatjes, of heeft u tandsteen, aanslag, een vieze smaak, slechte adam of problemen met mondverzorging, dan verwijst de tandarts u door naar de mondhygiënist.

Voorkomen

De preventie-assistent en de mondhygiënist geven beide voorlichting over het ontstaan van gaatjes (cariës), tandvleesaandoeningen, gebitsverzorging en het effect van voeding op het gebit.

Zij reinigen het gebit door plaque, tandsteen en aanslag te verwijderen. Ook brengen ze gebit beschermende middelen aan, zoals fluoride of een laklaagje (sealant).

Genezen

De mondhygiëniste voert daarnaast behandelingen uit om bepaalde tandvleesaandoeningen te genezen. Denk hierbij aan bloedend tandvlees bij het poetsen; rood, gezwollen of terugtrekkend tandvlees. In opdracht en onder verantwoordelijkheid van de aanwezige tandarts mag zij daarvoor verdoving toedienen. Is er na de behandeling te weinig resultaat merkbaar, dan kan de mondhygiëniste bacterieel onderzoek doen.

Het bericht Parodontologie verscheen eerst op Tandartspraktijk Kieskeurig.

]]>
Röntgenfoto’s https://tandartsenpraktijkkieskeurig.nl/services/rontgen/ Wed, 05 Jul 2017 14:35:22 +0000 http://tandartsenpraktijkkieskeurig.nl/?post_type=cpt_services&p=212 Wat zijn röntgenfoto’s Röntgenfoto’s zijn foto’s die met behulp van röntgenstraling worden gemaakt. Röntgengolven dringen in meer of mindere mate…

Het bericht Röntgenfoto’s verscheen eerst op Tandartspraktijk Kieskeurig.

]]>
Wat zijn röntgenfoto’s

Röntgenfoto’s zijn foto’s die met behulp van röntgenstraling worden gemaakt. Röntgengolven dringen in meer of mindere mate door delen van het menselijk lichaam, zoals botten en spieren. Daarom kunnen röntgenfoto’s worden gebruikt om een beeld te krijgen van de inwendige bouw van het menselijk lichaam.

Waarom maakt de tandarts röntgenfoto’s?
De tandarts onderzoekt de mond met een spiegeltje en een sonde (dit is het ‘haakje’). Hiermee kan de tandarts echter alleen de buitenkant van de tanden en kiezen en het tandvlees zien. Soms is het nodig om ook ‘in’ de kiezen en het kaakbot te kijken. Bijvoorbeeld omdat de tandarts vermoedt dat er gaatjes onder een vulling of kroon zitten. Maar ook om te controleren of een implantaat goed zit of dat een wortelkanaalbehandeling goed verloopt of geslaagd is.
Ook kan de tandarts zien of alle tanden en kiezen – die bij kinderen nog moeten doorbreken – aanwezig zijn. Verder worden röntgenfoto’s gebruikt om de stand van de wortels van tanden en kiezen te bekijken, hoe de gezondheid van het kaakbot is en of er eventueel resten van tandwortels zijn achtergebleven in de kaak.

Effect van een röntgenfoto
Een röntgenfoto geeft extra informatie over de tanden en het kaakbot die met het blote oog niet wordt verkregen. Hiermee kan de tandarts een keuze maken tussen de noodzaak tot behandelen of zo mogelijk het volgen van het ziekteproces (monitoren). Dit verkleint de kans op ongewenste schade door een voortschrijdend ziekteproces (bijvoorbeeld tandbederf of verlies aan botweefsel) of onnodige behandeling.

Maak een afspraak

Het bericht Röntgenfoto’s verscheen eerst op Tandartspraktijk Kieskeurig.

]]>
Tanden bleken https://tandartsenpraktijkkieskeurig.nl/services/tanden-bleken/ Wed, 05 Jul 2017 14:35:01 +0000 http://tandartsenpraktijkkieskeurig.nl/?post_type=cpt_services&p=211 Het bericht Tanden bleken verscheen eerst op Tandartspraktijk Kieskeurig.

]]>
Een stralende witte lach! Wie wil dat nou niet?

Een witte lach ziet er gezond uit en geeft zelfvertrouwen. De interesse in het bleken van tanden neemt de laatste jaren toe. Het is een momenteel een populaire behandeling, zeker op belangrijke momenten zoals een sollicitatie of een huwelijk. 55% van de Nederlandse volwassenen vindt dat een lach de beste indicator is voor iemands vriendelijkheid en 90% is ervan overtuigd dat je met een witte lach een goede indruk maakt.

Producten via winkels en schoonheidssalons
Er is veel op de markt voor het verkrijgen van witte tanden. Webshops, drogisterijen, winkels en schoonheidssalons bieden een scala producten aan voor het bleken van tanden. De werking van deze producten is vrijwel nooit onderzocht. Of het product veilig is, of of dat je tanden er daadwerkelijk witter van worden is niet aangetoond.

Bleken in de tandartspraktijk
Over het algemeen duurder dan de producten die op de markt verkrijgbaar zijn, maar wel effectief en veilig. Wij zijn op zoek gegaan naar een methode waar we
achterstaan en kwamen uit op Philips ZOOM! De werking van Philips ZOOM! Is wetenschappelijk onderzocht en het resultaat is aangetoond.
Met de bleekbehandeling van Philips Zoom behaald u maximaal resultaat en krijgt een een stralende witte lach. U kunt kiezen uit thuis bleken, in de praktijk bleken, of een combinatie van beide. Graag vertellen we hier meer over in de praktijk om u een persoonlijk en passend advies te bieden.

Het resultaat!
Het resultaat van Philips ZOOM! is 6-8 tinten lichter in slecht 1 uur wanneer u kiest voor bleken in de praktijk en geeft geen gevoeligheid tijdens en na het bleken.
Hoe lang het resultaat blijft verschilt per patient en hangt af van het onderhoud van het gebit en de eet- en drinkgewoonten. Na verloop van tijd zal langzaam weer natuurlijke verkleuring optreden, maar het gebit zal altijd witter blijven dan voor de bleekbehandeling.

Maak een afspraak

Het bericht Tanden bleken verscheen eerst op Tandartspraktijk Kieskeurig.

]]>