Pijnklachten

Spoed:

Tijdens kantooruren: Indien u tijdens onze openingsuren belt, zullen wij proberen u, afhankelijk van de aard van het spoedgeval, dezelfde dag nog te behandelen.

Buiten kantooruren: Voor zeer dringende spoedgevallen die zich voordoen buiten onze openingstijden, kunt u terecht bij de spoedgevallendienst. U kunt telefonisch contact opnemen met telefoonnummer 0900-8602. U wordt dan doorverwezen met de dienstdoende tandarts. Houdt u papier en pen bij de hand voor het noteren van gegevens.

Nazorginstructies Wortelkanaalbehandeling

Na de behandeling:De tandarts heeft nu de wortelkanalen tot aan de wortelpunt gereinigd, ontsmet en opgevuld met een vulmateriaal. Door het intensieve schoonmaken, ontsmetten en door het inbrengen van het vulmateriaal kan de omgeving van de wortelpunt tijdelijk geïrriteerd zijn geraakt. Uw tand of kies is opgevuld met een definitieve vulling wanneer de verdoving is uitgewerkt kunt u alles weer eten en drinken, maar het is aan te raden dat u de behandelde tand of kies enkele dagen ontziet.

Pijnbestrijding na de behandeling

U heeft zojuist een (langdurige) behandeling aan een tand of kies ondergaan. Ondanks het feit dat nu de oorzaak van de ontsteking en/of pijn is weggenomen, kunt u zeker napijn verwachten.

Deze napijn komt voor in verschillende gradaties:

1. Als de verdoving is uitgewerkt merkt u dat de behandelde kies beurs aanvoelt. Kauwen, en dan met name op iets hards, is gevoelig. Dit gevoel kan langere tijd (weken) aanhouden en neemt langzaam af. De eerste paar dagen na de behandeling kunnen pijnstillers nodig zijn. De eenvoudige pijnstiller als Paracetamol 500mg of ibuprofen 400mg is afdoende.

2. Als de verdoving is uitgewerkt merkt u dat de behandelde kies behoorlijk veel pijn doet. De pijn kan zo ernstig zijn dat goede pijnstilling noodzakelijk is. Het is nu verstandig de pijnstiller als kuur te nemen. Hiervoor neemt u gedurende minimaal 2 dagen de maximale dosis per dag, zoals beschreven op de bijsluiter van de pijnstiller. De pijn zal langzaam afnemen en kan tot maximaal een week aanhouden.

Uitzonderingen kunnen altijd voorkomen:

3. De napijn is zo heftig dat zelfs met de door u ingenomen maximale dosis de pijn nauwelijks afneemt. U kunt dan de dosis Ibuprofen verhogen tot 800mg. Indien u Paracetamol slikt verhoogd u de dosis tot 1000mg. Helaas duurt deze napijn wel 6 tot 7 dagen.

4. Zwelling; als er zwelling optreedt welke in korte tijd ernstig toeneemt en (in de onderkaak) slikklachten gaat geven dient u contact op te nemen met de praktijk.

Nazorginstructie Extractie

Pijn: Wanneer de verdoving na één tot drie uur raakt uitgewerkt, is het normaal dat u pijn krijgt. Het is verstandig om, zodra u merkt dat de verdoving raakt uitgewerkt, een pijnstiller te nemen. (paracetamol 500 mg max. 4 maal daags 2 tabletten)

Nabloeding: De wond kan iets nabloeden. Een spoortje bloed, verwerkt met speeksel, is normaal. Wanneer het bloeden na twee uur niet is gestopt, legt u een dubbelgevouwen verbandgaasje op de wond. U bijt hier ongeveer een kwartiertje op, of u drukt de wond met de duim stevig dicht. Wanneer de bloeding niet ophoudt, neem dan contact op met uw tandarts of kaakchirurg.

Koorts: Een beetje koorts na een extractie kan voorkomen

Zwelling: Soms gaat de kaak zwellen. Om die zwelling tegen te gaan, kunt u direct na het trekken het gezicht wat afkoelen. Stop een paar ijsklontjes in een plastic zakje en stop het zakje in een washandje. Houdt het washandje tegen het gezicht, op de plaats waar de extractie is geweest.

Eten: Als de verdoving is uitgewerkt mag u gerust weer eten en drinken. U mag beslist NIET SPOELEN! Hiermee spoelt u namelijk het bloedstolsel uit de mond.

Tandenpoetsen: Na het trekken van een tand of kies kunt u weer normaal poetsen, maar wees wel een beetje voorzichtig op de plaats waar juist getrokken is.